ŻYWA WODA – WIELKA MOC W MAŁEJ SZKLANCE

żywa-woda.jpg
fot.depositphotos.com

Wszyscy znamy pewne fakty na temat wody. To, że ciało człowieka złożone jest w 70 procentach z wody, wie chyba już każdy uczeń szkoły podstawowej. Ciągle słyszymy, że powinniśmy po nią sięgać regularnie, wypijając co najmniej sześć szklanek dziennie, nawet gdy nie odczuwamy pragnienia. Organizm ludzki nie potrzebuje tak jedzenia, jak wody – człowiek bez jedzenia może przeżyć tygodnie, zaś bez nawodnienia organizmu zaledwie trzy dni. Jednak ostatnimi czasy pojawiły się nowe, ciekawe doniesienia na temat wpływu wody na nasz organizm. Mianowicie, że dla naszego zdrowia najlepsze jest tzw. Żywa woda, czyli zjonizowana woda alkaliczna, która ma odczyn zasadowy.

Spróbujmy, więc przyjrzeć się zaletom owej wody, które tak ochoczo wysławiają jej zwolennicy.

Zjonizowana, czyli jaka?

Do jonizowania wody w warunkach domowych używa się specjalnych urządzeń zwanych jonizatorami wody

 

żywa-woda.jpg
JONIZATOR WODY fot,depositphotos.com

 

Zwolennicy tej teorii uważają, że jej spożywanie jest całkiem bezpieczne i – co więcej – bardzo zdrowe.

Jak się otrzymuje taką wodę?

Alkaliczną wodę zjonizowaną wytwarza się ze zwykłej wody podczas procesu elektrolizy wody, kiedy ma miejsce przepuszczenie przez nią prądu elektrycznego. Ów prąd sprawia, że woda oraz wszystkie rozpuszczone w niej sole rozdzielają się na dwie części: wodę żywą — alkaliczną (o pH 8,5-9,5) i wodę martwą — kwaśną (o pH 2-4).

W części alkalicznej dominują ujemne jony OH– (hydroksylowe), a w kwaśnej dodatnie jony H+ (wodorowe).

Rozpuszczone w wodzie sole podczas elektrolizy rozkładają się na dodatnie jony metali w wodzie alkalicznej (wapnia, magnezu, potasu i sodu) i ujemne reszty kwasowe w wodzie kwasowej (siarkę, fosfor i chlor).

Żywa woda a może martwa?

Dzięki lekkiemu ujemnemu ładunkowi elektrycznemu i alkalicznemu środowisku woda alkaliczna pełni szereg dobroczynnych właściwości dla naszego zdrowia. Między innymi:

  • wyzwala w organizmie siły
  • dodaje energii
  • bierze udział w procesach odnawiania komórek
  • delikatnie podnosi ciśnienie krwi
  • jest naturalnym przeciwutleniaczem

To dlatego też przyjęto nazywanie jej wodą żywą, czyli taką, która można by rzec — daje lepsze życie.

 

żywa-woda.jpg
fot.graphicstock.com

 

Z zasady przyjęło się, że tylko zjonizowana woda alkaliczna, czyli żywa woda ma szereg pożytecznych właściwości.

Nie jest to jednak czysta prawda, gdyż uzyskiwaną w jonizatorze wodę kwasową (martwą) również można wykorzystać.

Z racji tego, iż posiada lekki ładunek dodatni, kwasowy pH oraz niedużą ilość chloru z soli rozpuszczonych w wodzie jest doskonałym środkiem bakteriobójczym.

Może być używana w dezynfekcji ran, bolącego gardła czy też pozbycia się kataru. Doskonale niszczy i zabija bakterie, stąd też nazywana jest wodą martwą.

Broń na zakwaszenie

Zwolennicy wody alkalicznej rozpowszechniają jej popularność, twierdząc przede wszystkim, że pomaga ona przywrócić równowagę w zachwianej gospodarce kwasowo-zasadowej.

Co to oznacza? Otóż naturalny odczyn płynów ludzkiego organizmu jest zasadowy, oczywiście z wyjątkiem płynów w żołądku.

Niestety, nowoczesna dieta składa się głównie z produktów żywnościowych, zakwaszających nasz organizm.

Wśród nich znajdują się m.in:

      • mięso i produkty mięsne
      • białe pieczywo
      • kawa
      • pasteryzowane soki

    alkohol,jpg

  • fot.graphicstock.com
    • napoje gazowane
    • alkohol
    • ryby i owoce morza
    • słodycze i jajka

    Natomiast lista produktów alkalicznych jest o wiele skromniejsza i znajdują się na niej m.in.

    • świeże owoce i warzywa,
    • sałatki
    • ziemniaki
    • niegazowana woda mineralna

    Dlatego też utrzymanie normalnej równowagi kwasowo-zasadowej tylko dietą, jest zadaniem niezwykle trudnym.

    Ponadto dochodzą do tego takie czynniki jak zanieczyszczone środowisko oraz życie w stresie.

  • stres-grafika.jpg
    STRES GRAFIKA fot.graphicstock.com
  • Tym samym nie trudno o zakwaszenie organizmu.Wówczas, gdy do niego dochodzi, zostaje zmienione nasze naturalne pH i w efekcie odczuwamy szereg nieprzyjemnych dolegliwości, takich jak:
    • rozdrażnienie
    • chroniczne zmęczenie
    • migreny
    • spadki nastroju
    • nadwaga
    • większa podatność na infekcje

    Co więcej, nasz organizm próbując się bronić przed zakwaszeniem, pobiera, skąd się da, pierwiastki (np. wapń z kości), które mają za zadanie zneutralizować nadmiar kwasów.

    Picie wody o odczynie zasadowym może przywrócić równowagę. Najprościej mówiąc – gdy jony z wody alkalicznej trafiają do płynów ustrojowych, neutralizują kationy, których jest tam nadmiar i zmieniają odczyn na bardziej zasadowy.

    Sceptycy wątpią jednak, że picie wody o określonym pH może mieć jakikolwiek wpływ na zmianę współczynnika kwasowości w naszym ciele. Argumentują to naturalnymi procesami homeostazy, czyli zdolnością organizmu do samoregulacji i utrzymania stałych parametrów pH płynów ustrojowych bez jakiejkolwiek interwencji z zewnątrz.

    Silny antyoksydant

    Woda alkaliczna jest doskonałym źródłem antyoksydantów, które hamują szkodliwe działanie wolnych rodników w organizmie.

    Wolne rodniki osłabiają system odpornościowy organizmu, sprzyjają rozwojowi nowotworów, wywołują miażdżycę, zapalenie stawów, zaćmę i powodują przedwczesne starzenie się.

    Antyoksydantami w wodzie alkalicznej są wolne elektrony, które „wabią” wolne rodniki na aktywny wodór. W ten sposób nie łączą się one ze zdrowymi komórkami i nie powodują ich niszczenia.

  • zdrowe-komórki-żywa-woda.jpg
    fot.graphicstock.com

     

  • Naukowcy i w tej kwestii są sceptyczni, gdyż ponownie powołując się na homeostazę, zauważają, że działanie wolnych rodników w organizmie jest naturalnie równoważone przez obecne w ustroju naturalne antyoksydanty.Ponadto, wolne rodniki pełnią nie tylko niszczycielskie funkcje, bowiem mają silne działanie antybakteryjne oraz dodatkowo przyspieszają procesy regeneracji uszkodzonych tkanek i gojenia się ran.

    Lepsze nawilżenie i oczyszczenie

    Zwolennicy spożywania wody jonizowanej podkreślają, że ponad sześciokrotnie lepiej nawadnia organizm niż zwykła woda.

    Chociaż nie ma to naukowego potwierdzenia i brak jednoznacznych dowodów, aby zywa woda lepiej nawilżała, to jednak osoby ją pijące twierdzą, że ma ona strukturę podobną do wody z lodowca, którą spożywają Jakuci, lud zamieszkujący w północnej części Rosji, słynący z nieskazitelnego zdrowia i długowieczności.

    Dlaczego żywa woda miałaby być lepszym nawilżaczem?

    Otóż cząsteczki zwykłej wody pitnej połączone są w klastry składające się z 10-13 cząsteczek. Taka woda z trudem dociera do komórek.

    Natomiast żywa woda ma znacznie mniejsze formacje, złożone z 5-6 cząsteczek, dzięki czemu łatwiej przenika przez tkanki. Dodatkowo dzięki temu szybciej wypłukuje z organizmu toksyny oraz oczyszcza jelita.

    Więcej tlenu = więcej energii

    W wodzie alkalicznej dominują negatywne jony OH-, dlatego też pijąc ją, dostarczamy do organizmu dodatkową dawkę tlenu. A jak wiadomo, większa zawartość tlenu jest równoznaczna z większą energią.

    Niska zawartość tlenu sprzyja także rozwojowi choroby nowotworowej, bowiem rak rozwija się w warunkach, w których proces przemiany materii odbywają się w środowisku z niską zawartością tlenu.

    Dlatego też picie wody zjonizowanej polecane jest szczególnie osobom, które walczą z nowotworem lub chcą się przed nim skutecznie bronić.

  • walka-z-rakiem-żywa-woda.jpg
    WALKA Z RAKIEM PRZENOŚNIAfot.depositphotos.com

     

  • Jej zwolennicy nawiązują do prac Otto Heinricha Warburga, twierdząc, że „rak rozwija się w środowisku kwaśnym a ginie w zasadowym”.Cóż… sceptycy twierdzą, że kupowanie naturalnej wody alkalicznej w butelkach lub wydawanie tysięcy na jonizator wody jest zwykłym wyrzucaniem pieniędzy w błoto, gdyż jak sami twierdzą, lepiej nie wtrącać się w funkcje organizmu, z którymi on sam lepiej sobie poradzi.Jednak wielu lekarzy i naukowców na całym świecie na tyle zainteresował fakt wielkiej mocy wody alkalicznej, że przeprowadzono wiele badań w zakresie jej właściwości, na podstawie których powstały ciekawe publikacje książkowe (np. „Chemia sukcesu” dr Susan Lark, „Próbowałem już tylu diet… Przełomowy program uzdrawiający – cud równowagi pH” dr Robert O. Young).Ponadto odkąd w Japonii i Korei Południowej wprowadzono nowoczesne metody poprawiania jakości wody i gdzie co piąta rodzina pije wodę alkaliczną, wskaźnik zdrowia populacji w ciągu ostatnich 30 lat jest fascynujący.Tak dobrym zdrowiem mogą poszczycić się naprawdę nieliczni. Dlatego też może warto spróbować i pokusić się o picie zjonizowanej wody alkalicznej…

 

Jonizator kupisz tutaj kliknij

Książkę WODA ZJONIZOWANA. ŻYCIE BEZ CHORÓB kupisz tutaj kliknij

TAJEMNICE WODY I JEJ WPŁYW NA CZŁOWIEKA I NASZĄ PLANETĘ – EMOTO MASARU kupisz tutaj kliknij
 

Komentarze