CHLOROFIL – ZIELONY KLEJNOT ZDROWIA

chlotofil.jpg
CHLOROFIL fot.depositphotos.com

Kiedy słyszymy słowo chlorofil, zwykle przypominają się nam lata spędzone w szkolnej ławie. To właśnie tam dowiedzieliśmy się, że odpowiada on za piękny, zielony kolor roślin i jest odpowiedzialny za procesy fotosyntezy. Duże ilości chlorofilu można naturalnie znaleźć w warzywach liściastych oraz w mniejszym stopniu w owocach (kiwi, gruszkach, jabłkach). Ostatnimi czasy pojawiła się moda na picie tzw. drinków chlorofilowych, gdyż okazuje się, że są one m.in. naturalnym sposobem walki z nowotworem.

Chemiczne podstawy, czyli chlorofil i chlorofilina

Chlorofil jest pigmentem zapewniającym rośliny i glonom ich zielony kolor. Absorbuje światło słoneczne potrzebne do procesu fotosyntezy.

Podstawową strukturą chlorofilu jest pierścień porfirynowy podobny do hemu w hemoglobinie, chociaż w przypadku chlorofilu w jego centrum znajduje się atom magnezu a w przypadku hemoglobiny atom żelaza.

Długi łańcuch węglowodorowy przymocowany do pierścienia porfirynowego powoduje, że chlorofil jest rozpuszczalny w tłuszczu i nierozpuszczalny w wodzie.

W roślinach znajdują się dwa różne rodzaje chlorofilu (chlorofilu, a i chlorofilu b). Niewielka różnica w jednym z łańcuchów bocznych pozwala każdemu rodzajowi chlorofilu na pochłanianie światła przy nieco różnych długościach fal.

 

chlorofil.jpg
fot.deposiyphotos.com

 

Chlorofilina jest półsyntetyczną mieszaniną sodowych soli kompleksów miedziowych otrzymanych z chlorofilu. Podczas syntezy chlorofiliny, atom magnezu w środku pierścienia jest zastępowany miedzią, a łańcuch węglowodorowy zostaje utracony.

W przeciwieństwie do naturalnego chlorofilu chlorofilina jest rozpuszczalna w wodzie. Jest również formą bardziej stabilną i trwałą niż mało odporny na zmiany pH, wrażliwy na działanie światła, temperatury i utlenianie chlorofil. Dlatego też większość suplementów diety zawiera chlorofilinę.

Detoksykacja i nowotwory

Naukowcy przeanalizowali wpływ chlorofilu i chlorofiliny na raka. Okazuje się, że mogą one tworzyć wąskie molekuły z pewnymi substancjami chemicznymi, które powodują raka, w tym z policyklicznymi aromatycznymi węglowodorami znajdującymi się w dymie tytoniowym, niektórymi heterocyklicznymi aminami znalezionymi w gotowanym mięsie i aflatoksynami-B1.

Wiązanie chlorofilu lub chlorofiliny z tymi substancjami rakotwórczymi może zakłócić ich wchłanianie na drodze żołądkowo-jelitowej, zmniejszając ich ilość, która dociera do podatnych tkanek, takich jak stawy czy serce.

 

chlorofil.jpg
fot.depositphotos.com

W jednym z badań na zwierzętach stwierdzono, że chlorofil zmniejsza częstość występowania guzów wątroby od 29 do 64%, a nowotworów żołądka od 24 do 45%.

Badania wykonane przez Instytut Linusa Paulinga na Oregon State University wykazały, że chlorofilina i chlorofil są równie skuteczne w hamowaniu wychwytu aflatoksyny-B1 u ludzi i tym samym zmniejszają biomarkery uszkodzenia DNA wywołanego aflatoksyną.

Wyniki kilku innych badań na zwierzętach i ludziach sugerują, że efekty te pomagają obniżyć ryzyko niektórych rodzajów nowotworów, w tym szczególnie raka wątroby i raka okrężnicy.

Chlorofiliny są jednymi z najsilniejszych antyoksydantów. Dodatek chlorofiliny może znacząco zmniejszać ryzyko uszkodzeń organizmu wywołanych przez wolne rodniki, chemiczne czynniki rakotwórcze oraz szkodliwe promieniowanie. Pomaga również usunąć z organizmu toksyny i metale ciężkie oraz zarazki i bakterie.

 

chlorofil
Prawo autorskie: akz / 123RF Zdjęcie Seryjne

Zdrowa skóra, mocne mięśnie i kości

Okazuje się, że chlorofilina zmniejsza stan zapalny i wzrost bakterii w ranach skóry. Maści zawierające chlorofil są bardziej skuteczne w leczeniu ran niż inne leki.

Zmniejszają również ból i czas gojenia rany o połowę. Chlorofilina może być również skuteczna w łagodnych lub umiarkowanych zmianach trądzikowych. Osoby z trądzikiem i dużymi porami, które stosowały miejscowo żel z chlorofiliną przez trzy tygodnie, zadeklarowały widoczną poprawę stanu skóry.

 

chlorofil.jpg
ŻEL Z CHLOROFILINĄ fot.depositphotos.com

 

Istnieją pewne dowody na to, że chlorofil jest korzystny dla zdrowia skóry ze względu na jego działanie przeciwwirusowe, co pozwala zatrzymać rozwój stanów zapalnych w obrębie jamy ustnej lub przyspieszyć proces gojenia obszaru narządów płciowych zainfekowanych przez wirus opryszczki.

Magnez zawarty w chlorofilu pomaga obniżyć napięcie, zrelaksować się oraz wzmocnić mięśnie i kości.

Zjadając zielone rośliny, przyjmujemy wysokie stężenie magnezu, którego w naszym ciele około 50% znajduje się w kościach, a pozostałe 50% jest rozmieszczone w komórkach, tkankach i narządach.

Zalecane dzienne spożycie magnezu to 320 mg dla kobiet i 420 mg dla mężczyzn, a pół filiżanki mrożonego szpinaku dostarcza aż 75 mg.

Prawidłowe ciśnienie i utrata wagi

Jednym z wielu korzyści, jakie daje chlorofil, jest także utrzymanie prawidłowego ciśnienia krwi. Osoby, które jedzą zielone warzywa, mają niższe ciśnienie krwi w porównaniu do tych, którzy tego nie robią.

 

chlorofil-zielone-warzywa.jpg
fot.depositphotos.com

 

Stosowanie chlorofilu może również pomóc w przypadku chorób układu naczyniowego i wystąpienia żylaków.

Jedzenie zielonych, warzyw liściastych zapewnia dobrą dostawę witaminy K, ważnego składnika, którego organizm potrzebuje, aby utrzymać prawidłową krzepliwość krwi.

Niedobór witaminy K może powodować nadmierne krwawienie. Dlatego też ci, których dieta jest uboga w zielone warzywa liściaste, powinni sięgać po dodatkową suplementację chlorofilem.

Badania wykazują również, że chlorofil korzystnie wpływa na metabolizm i zwiększa prawdopodobieństwo osiągnięcia sukcesu w wysiłkach związanych ze zmniejszeniem masy ciała.

 

chlorofil-utrata-wagi.jpg
fot.depositphotos.com

 

Zmniejsza także uczucie głodu, zapobiega hipoglikemii u kobiet z nadwagą oraz obniża poziom złego cholesterolu.

Ciemnozielone lub liściaste warzywa, np. szpinak, pietruszka, zielona fasolka, endywia są bogatym źródłem naturalnych chlorofili.

Zielone glony, takie jak chlorella, są często sprzedawane jako dodatkowe źródła chlorofilu. Ponieważ naturalny chlorofil nie jest tak stabilny, jak chlorofilina i jest znacznie droższy, większość dostępnych bez recepty dodatków chlorofilowych zawiera chlorofilinę.

Dodatki chlorofilowe można kupić w większości sklepów ze zdrową żywnością. Jako dodatek chlorofil występuje w kilku różnych postaciach, w tym w tabletkach, maściach, sprayach i płynach.
Średnie dawki suplementów chlorofilowych powinny wynosić nie więcej niż od 100 do 300 miligramów dziennie w trzech podzielonych dawkach.

Chlorofil kupisz tutaj kliknij

P.S. Informacje są prywatnymi opiniami i poglądami. Nie są pisane przez lekarza. Nie są one fachową opinią, ani poradą medyczną. Nie mogą zastąpić opinii i wiedzy pracownika służby zdrowia, np lekarza. Wszelkie rady które są na mojej stronie, stosujesz wyłącznie na własną odpowiedzialność.

WSPARCIE NIEZALEŻNYCH PORTALI

Komentarze