MUZEUM ZUPEK CHIŃSKICH W JAPONII

muzeum-zupek-chińskich.jpg

Prawdopodobnie każdy z nas jadł przynajmniej jeden raz w swoim życiu zupkę chińską. Makaron z torebki jest bardzo łatwy do przygotowania – wystarczy wsypać go do miseczki, dodać przyprawy z załączonej saszetki i zalać gorącą wodą, a następnie odczekać kilka minut i można jeść… Jednak makaron błyskawiczny tak naprawdę nie powstał w Chinach, jak każdy z nas uważa, a w Japonii. Tam również można znaleźć Muzeum Zupek Chińskich.

Pochodzenie zupek chińskich

Wiele osób może być zaskoczonych faktem, że tak naprawdę zupki chińskie nie zostały wynalezione w Chinach, ale w Japonii i właśnie tam działa również Muzeum Zupek Chińskich.

Wszystko zaczęło się od tego, że w powojennej Japonii panował niedobór jedzenia.

W związku z tym zachęcano obywateli do spożywania chleba zamiast makaronu, ponieważ firmy nie nadążały produkować odpowiednich jego ilości.

 

muzeum-zupek-chińskich.jpg

 

Wtedy to Japończyk Momofuko Andō zaczął prowadzić badania nad potrawami, które byłyby szybkie do przygotowania na bazie makaronu.

Udało się mu to w 1958 roku, a stworzył wtedy pierwszy makaron instant.

W związku z tym wprowadził na rynek Chikin Rāmen, a był to zapakowany w torebce makaron razem z przyprawami, który wystarczyło zalać wrzącą wodą, aby można było go zjeść.

Taki makaron na początku został uznany za produkt luksusowy, a poprzez to  jego cena kilkakrotnie przewyższała koszt makaronu, który przygotowywało się na świeżo.

Później zmalał jego koszt i każdy mógł sobie na niego pozwolić.

Kim był Momofuko Andō?

Momofuko Andō urodził się, jako Wu Baifu w 1910 roku na Tajwanie, który był okupowany przez Japonię.

Po II wojnie światowej przeniósł się on do Japonii i został wtedy również jej obywatelem, ale też zmienił wtedy także swoje imię i nazwisko.

W 1948 roku otworzył swoją własną firmę o nazwie Nissin w Izumiōtsu, która na początku zajmowała się tylko produkowaniem soli, a potem wpadł na pomysł stworzenia błyskawicznego makaronu.

Kiedy jednak przedstawił swój projekt ministerstwu zdrowia, to nie został on zaakceptowany.

W związku z tym zaczął przeprowadzać samodzielne badania i udało się mu.

Natomiast w 1971 roku wymyślił, że zupki błyskawiczne mogą być pakowane w kubki, aby jego produkt mógł być bardziej przystępny za granicą.

 

muzeum-zupek-chińskich.jpg

 

Zaczął swoje zupki pakować w kubki, ponieważ obserwował Amerykanów, którzy łamali makaron instant i wrzucali do kubka, a po zalaniu wodą, zjadali go widelcem.

Kolejnym marzeniem Andō było zrobienie takiego makaronu, aby dało się go zabrać i spożywać podczas podróży w kosmos i udało się mu to w 2005 roku.

Makaron dla astronautów został nazwany Space Ram.

Momofuko Andō, nazywany „ojcem zupek chińskich” zmarł w 2007 roku na niewydolność serca i miał wtedy 96 lat.

Podobno swoje zupki chińskie jadł prawie codziennie, a ostatnią zjadł dzień przed śmiercią.

Co można znaleźć w zupce chińskiej?

Podstawowym składnikiem zupek Nissin Foods jest makaron, który wytwarza się z mąki pszennej oraz wody, następnie poddaje się go gotowaniu na parze, aby dzięki temu miał jadalną formę, a potem pozbawia się go wody.

Zawartość zupki będzie się różniła w zależności od tego, czy jest to zupka w opakowaniu w postaci saszetki, a czy może w kubku.

 

muzeum-zupek-chińskich.jpg

 

W tej pierwszej dołączona jest mała saszetka z zupą, a w kubku przyprawy i inne składniki dodawane są bezpośrednio do pudełka.

Praktycznie w każdej zupce można znaleźć podobne składniki, takie jak: mąka pszenna, olej palmowy, sól, ekstrakt z drożdży, sproszkowany czosnek, cebula i inne produkty oraz sos sojowy, cukier, środek konserwujący, a także glutaminian sodu.

Przeciętna wartość odżywcza takiej zupki do 190 kcal, z czego 60 – 70% pochodzi z tłuszczu.

Trochę faktów o Muzeum Zupek Chińskich

W Muzeum tym zgromadzono setki opakowań zupek w przeróżnych smakach, a można tam również obejrzeć reklamy zupek oraz filmiki, które przedstawiają proces ich produkcji.

Ciekawostką jest również fakt, że w muzealnej kuchni można samodzielnie przyrządzić makaron.

Jednak takim najważniejszym eksponatem jest replika pierwszej zupki chińskiej, którą prawdopodobnie miał zjeść samuraj Mito Komon w XVII wieku.

Muzeum Zupek Chińskich składa się z kilku wystaw oraz atrakcji.

 

muzeum-zupek-chińskich.jpg

 

Można tam poznać historię makaronu instant oraz historię jego twórcy, a także zobaczyć opakowania, które powstawały na przestrzeni lat.

Poza tym możliwe jest również stworzenie własnego opakowania makaronu instant o smaku, jakim się chce, ponieważ do wyboru jest około 5460 kombinacji smakowych.

Ponad to możliwe jest do zobaczenia to, jak zupki te rozprzestrzeniały się po świecie, jak powstawały pierwsze zupki dla astronautów, ale też można obejrzeć replikę chaty, w której Momofuku pracował nad swoim wynalazkiem.

Jest też do obejrzenia film, który pokazuje historię zupek.

Ściany tego Muzeum ozdobione są ponad 3000 opakowaniami zupek błyskawicznych.

Ciekawostka: najwięcej zupek w 2012 roku sprzedano w Chinach – 44 mld, Indonezji – 14 mld, Japonii – 5,4 mld oraz Wietnamie – 5,1 mld. Natomiast Polska zajęła 21 miejsce.

O szkodliwości zupek chińskich pisaliśmy tutaj

WSPARCIE NIEZALEŻNYCH PORTALI

 

Zupki chińskie! 🍜❤️

Muzeum chińskich zupek w Japonii 😀

Opublikowany przez Fly4free: tanie latanie podróże turystyka Poniedziałek, 19 lutego 2018

Komentarze